ארכיון

יום ראשון, 25 בדצמבר 2011

הערכה בישראל: גם הסלפים לא ישברו את הכלים

המפלגה האיסלאמית הקיצונית במצרים הודיעה שתכבד את הסכם השלום עם ישראל אך תפעל לשנות "סעיפים עושקים" בו. בי-ם מעריכים שהכוונה לגז ולכוחות בסיני - נושאים שכבר הוזכרו בעבר, ומאמינים שמצרים לא תוותר על הכסף האמריקני
פורסם: 25.12.11, 01:01





גורמים בירושלים אמרו אמש (שבת) כי בישראל רואים בחיוב את הודעת המפלגה הסלפית במצרים, לפיה בכוונתה לכבד את הסכם השלום בין המדינות. לדבריהם, בארץ לא מתרגשים מאמירתם של הסלפים כי בכוונתם לפעול עם זאת לשינוי סעיפים בהסכם השלום, סעיפים שאותם כינו אנשי הזרם האיסלאמי הקיצוני "עושקים".



לדברי אותם גורמים ישראלים, כשהגדירו את אותם סעיפים כ"עושקים" התכוונו הסלפים לסעיפים הקשורים בהעברת הגז ממצרים לישראל. "מדובר בדרישות שלהם לשנות את מחיר הגז הנמוך שישראל משלמת למצרים, ובשאלת הכוחות המצריים בחצי האי סיני". לפי הסכם השלום, מצרים הורשתה להכניס מספר מסוים של שוטרים לחצי האי, אולם אחרי תחילת ההתקוממות נגד משטר חוסני מובארק אפשרה ישראל למצרים להזרים לאזור אנשי ביטחון נוספים.





איזו מצרים תצא מבין הצללים? בכיכר א-תחריר בקהיר (צילום: AFP)
איזו מצרים תצא מבין הצללים? בכיכר א-תחריר בקהיר (צילום: AFP)





לדברי הגורמים הישראלים, "לא מן הנמנע שההצהרה לגבי הסכם השלום היא אמירה מהפה לחוץ, ויהיה צורך למצוא פיתרון שישאיר אותם מרוצים, אבל בפועל נראה שלא יהיה שום דבר ממשי. ההערכה היא שהדברים יעשו הרבה רעש במצרים, אבל לא בהכרח יובילו לשינויים דרמטיים. יש תחרות שמתחילה להתפתח בין הסלפים לאחים המוסלמים בזירה הפנימית, ומה שמתחולל בימים אלה הוא חלק מהמשחק הפנימי במצרים".



בירושלים מעריכים שבשל התלות המצרית בסיוע הכספי מארה"ב ומגורמים בינלאומיים נוספים, ועל רקע מצבה הכלכלי הקשה של מצרים, הקואליציה החדשה שתקום בקהיר לא "תשבור את הכלים" ביחסים עם המערב. ארה"ב הבהירה, הן בהצהרות רשמיות והן במגעים הישירים עם המצרים, כי ביטול הסכם השלום עם ישראל עשוי להוביל לנזק חמור ביחסים בין מצרים לארה"ב.



המפלגה האיסלאמית הסלפית הקיצונית "א-נור", שהגיעה למקום השני בשני שלבי הבחירות לפרלמנט שנערכו עד כה במצרים, הודיעה היום לראשונה על עמדתה בנוגע להסכם השלום בין ישראל למצרים. המפלגה הדגישה כי לא תפעל לביטול ההסכם, אך כן תנסה לשנות את מה שכינתה "סעיפיו העושקים" בכל הדרכים הלגיטימיות.



הסלפים: לא לנורמליזציה עם ישראל


בהודעה שפרסמה המפלגה נכתב כי אין זה נכון לעשות דבר מה שגורם נזק למצרים ולאזרחיה. המפלגה הודיעה כי היא רואה בחומרה מצב שבו המדינה מפרה את ההסכם הבינלאומי באופן חד-צדדי, אף שמדובר בהסכם שנחתם במסגרת משטר דיקטטורי. היא הכריזה כי תכבד את ההסכם, הגם שתפעל באופן מתמיד לשינוי הסעיפים בו שמהם היא אינה מרוצה.





סופרים קולות בבחירות במצרים (צילום: AP)
סופרים קולות בבחירות במצרים (צילום: AP)





בהודעת המפלגה הסלפית נכתב עוד כי עמדתה זו אינה עומדת בסתירה מוחלטת לחובותיה של מצרים כלפי האומה הערבית והאסלאמית. לפי ההודעה, למרות העמדה הזו המפלגה "מתנגדת בתוקף לניסיונות הנורמליזציה והדיאלוג, בכל מובניו, ולכינון יחסים עם יישות שרוצה למחוק את זהותנו, כובשת את אדמתנו, מטילה מצור על אחינו ותומכת עד נשימתה האחרונה באלה שתולים אותנו (הכוונה היא למשטר מובארק ואנשיו)".



הבחירות הדמוקרטיות ההיסטוריות לפרלמנט המצרי, שהחלו בחודש שעבר, יסתיימו רק בתחילת שנת 2012, אולם בשני השלבים שנערכו עד כה ושנתפשו כמדד לכוחן של התנועות השונות בקרב העם המצרי, הדהימה התנועה הסלפית והגיעה למקום השני. לפני הבחירות חששו במערב כי תנועת האחים המוסלמים, הנחשבת לקיצונית, תתפוס


את השליטה בפרלנמט, ומסתמן שכך יהיה, אך את הצלחתה של מפלגה קיצונית כמו מפלגת "א-נור" הסלפית קשה היה לחזות.



הסלפים הקיצונים הם דמויות חדשות בזירה הפוליטית המצרית. הם דוגלים ביישום ערכי האיסלאם כמו בסעודיה, שם יש הפרדה בין גברים לנשים והנשים חייבות לעטות רעלה ולהימנע מנהיגה. חברי המפלגה הזו אומרים כי חוקים הסותרים את הדת אינם יכולים לעבור. מצרים משתמשת זה שנים בחוק האיסלאמי, השריעה, כבסיס לחקיקה, אבל החוקים בה נותרים ברובם חילוניים והשריעה אינה מכסה את כל תחומי החיים המודרניים.